Ιουλίου 12, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Editorial

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η «Ελεύθερη Φωνή» σε ηλεκτρονική μορφή

Η Ελεύθερη Φωνή υπήρξε πραγματικά ένα πρωτοπόρο εκδοτικό ιστορικό εγχείρημα σε συνθήκες δύσκολες, μέσα στον ανταγωνισμό των κατεστημένων εφημερίδων, με μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία.

Τήρησε με αξιοπρέπεια όσα διακήρυξε μέσω των στηλών της, άσκησε ενίοτε σκληρή, αλλά έντιμη και ακριβοδίκαιη κριτική προς πάσα κατεύθυνση, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν κάθε φορά στην εξουσία, χωρίς να χαριστεί ποτέ σε κανέναν. Εξέφραζε πάντα τις σκέψεις και τις ανησυχίες πολλών πολιτών και ταυτόχρονα ήταν ένα έντυπο φιλόξενο προς όλους, ακόμη και σε όσους διαφωνούσαν μαζί της, αφού είχε ως αρχή τη ρήση του Βολταίρου: «Μπορεί να διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπίζομαι συνεχώς το δικαίωμά σου να το λες».

Ο δρόμος της έντυπης ενημέρωσης, κυρίως στην περιφέρεια, υπήρξε πάντα δύσκολος. Αλλά το έργο των περιφερειακών μέσων είναι πράγματι θεμελιώδες, δημιουργικό και ελπιδοφόρο, προκειμένου να καλυφθούν θέματα, τοπικού αλλά και εθνικού χαρακτήρα, που απασχολούν κάθε ενεργό πολίτη.

Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι, ο τοπικός τύπος, συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ενός τόπου και κατά συνέπεια και στην πρόοδο και ευημερία των πολιτών του.

Το 1987 πρωτοεκδόθηκε η Ελεύθερη Φωνή, από τους γονείς μου Αθανάσιο Λύρο και Ανδρομάχη Λευκαδίτη, που με την πολυσχιδή προσωπικότητα του πατέρα μου και την εργατικότητα της μητέρας μου, που τους έθελγε η αγάπη για τον τόπο μας και το συνάνθρωπο, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας, με ευδόκιμη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία, με τη βοήθεια πλήθους συνεργατών.

Η μεγάλη πρόκληση τώρα για εμάς τους νέους, που παίρνουμε τη σκυτάλη της εφημερίδας στα χέρια μας, ακολουθώντας την ηλεκτρονική επανάσταση της εποχής, είναι να συνεχίσουμε την επανέκδοσή της, αυτή τη φορά όμως σε πιο σύγχρονη και ηλεκτρονική μορφή, τηρώντας τις αρχές και τις αξίες που πρέσβευε πάντα η εφημερίδα, δίνοντας νέο αίμα και φρεσκάδα στις στήλες της. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμάμε τον έντυπο τύπο, αντίθετα τον σεβόμαστε απόλυτα, αφού γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις προσπάθειες, τον αέναο κόπο και το δυσβάσταχτο κόστος, που χρειάζονται για τη λειτουργία του.

Αναγνωρίζοντας όμως το ζωτικό ρόλο που έχει το διαδίκτυο και λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, έχουμε ως λαός εισέλθει σε μια εντελώς νέα φάση πληροφόρησης και ενημέρωσης. Όταν το ηλεκτρονικό μέσο λειτουργεί κάτω από το πρίσμα της εντιμότητας και της ειλικρίνειας, οι επιδράσεις που ασκεί είναι θετικές και αξιόλογες. Και η Ελεύθερη Φωνή έχει δείξει δείγματα γραφής επί σειρά δεκαετιών και έχει αξιολογηθεί, ως έγκριτη και αξιόπιστη. Ο αναγνώστης, θα μπορεί άμεσα να έχει πρόσβαση στις τρέχουσες ειδήσεις. Η Ελεύθερη Φωνή ήταν και θα παραμείνει ανοιχτή σε όλους, ο διάλογος ενημερώνει τελικά όλους μας. Και ο πολίτης, σωστά και πολύπλευρα ενημερωμένος, κάνει τις καλύτερες επιλογές του. Όποιος αρνείται το διάλογο, αρνείται την αλήθεια, και όποιος αρνείται την αλήθεια, φυσικά είναι ψεύτης.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, σας καλούμε όλους να μας ακολουθήσετε, να γίνουμε μια μεγάλη παρέα, που θα ανταλλάσσουμε απόψεις, θα προβάλλουμε θέματα, θα προτείνουμε λύσεις στο βαθμό που μπορούμε, θα ασκούμε χωρίς φόβο, δυναμική κριτική προς όλα τα επίπεδα εξουσίας και όχι μόνον, με λίγα λόγια, είμαστε και πάλι η δική σας, γνώριμη αγαπημένη Ελεύθερη Φωνή. Σας καλωσορίζουμε…

                                                                                                                                                                Ιωάννης Αθ. Λύρος